Vezikoüreteral reflü (VUR)
Eylül 18, 2020

Hipospadias (Peygamber Sünnetli)

Halk arasında “peygamber sünnetli“, “yarım sünnetli“ yada “doğuştan sünnetli” adıyla da bilinen “Hipospadias “ çoğunlukla erkeklerde görülüp, idrar deliğinin, pipinin ucunda değilde daha geriden ve pipinin altından açılmasıdır. Hipospadias vakalarının çoğunluğunda sünnet derisinin alt kısmı da doğuştan yoktur. Bu yüzden yarım sünnetli denilmektedir. Çok az bir kısımda sünnet derisi tam gelişmiş olabilmektedir.

Hipospadiaslı hastanın tiplendirilmesi idrar deliğinin açıldığı yere göre yapılır. Çoğunluğu uç kısma yakındır. Yaklaşık 3’te 1’inin pipisinde kordi dediğimiz eğiklik mevcuttur.

Uca yakın açılanlarda idrar deliğinin darlığı sık karşılaşılan problemlerden biridir. Bu hastalar doğduğu gün, yeni doğan bir bebekte Hipospadias’ın derecesi ağırsa veya beraberinde çocuğun bir yumurtası ele gelmiyorsa acilen ileri araştırma yapıp, cinsiyetiyle ilgili netlik kazandırılması gerekmektedir.

Yeni doğan bebekte idrar deliği kontrol edilip darlık varsa onun rahatlatılması gerekmektedir.

Hipospadiaslı hastaların çoğunluğu, özellikli ve deneyim gerektiren ameliyata ihtiyaç duyulur. Ameliyat için en uygun zaman 6 ay’la 1 yaş arasıdır. Ameliyat öncesi hazırlık için bazen bebeğin 6 aydan önce görülmesi gerekir. Çoğunlukla tek seanslı bir ameliyat yeterlidir.

Bu hastaların ameliyattan önce sünnet yapılmaması da önemlidir.

Bu tür hastaların rahat çiş yapabilmesi, erkekliğini tesis edebilmesi ve doğal yollardan baba olmasını sağlamak amacıyla ameliyat yapılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Al