İnmemiş Testis Ameliyatı
Eylül 18, 2020

İnmemiş Testis

Erkeklerde testisler (yumurtalar) gebeliğin 7. ayına kadar karın içindedir. Yedinci aydan 9. aya kadar her iki kasık kanalından geçerek skrotuma yani torbalara inerler. Doğumda da normal yerleri olan torbalarda bulunurlar. Bu iniş tamamlanamayarak testisin; karın içinde, kanal içinde ya da torbanın üst kısmında kalması sonucu inmemiş testis ortaya çıkar.

Testisin inişinin engellenmesinde değişik faktörler rol almaktadır. Hormonal etkiler daha az olup mekanik faktörlerin etkisi çok daha fazladır.

Zamanında doğan bebeklerde % 3 oranında inmemiş testis görülmektedir. Prematüre bebeklerde ise %30 oranında inmemiş testis görülür. Doğumdan sonraki ilk 6 ayda bir kısım testisin inişini tamamladığı bilinmektedir.

İnmemiş testis çoğunlukla tek taraflı bazen iki taraflı olarak görülür.

Tanı muayene ile konulmaktadır. Skrotumda testisi olmayan bebeklerin % 85’inde testis kasık kanalında ele gelir. Ancak testisin ele gelmediği durumlarda ya testis karın içindedir ya da hiç yoktur. İki taraflı testis ele gelmiyorsa testis varlığını tespit için özel hormon uyarı testleri yapılır. Ele gelmeyen tesislerin varlığı ve yerini tespit için laparoskopi ile karın içine bakılması gerekir. Bu işlem genel anestezi altında, ameliyathane şartlarında yapılır. Bulguya göre ameliyatın sonraki aşamasına devam edilir.

Bir bebekte testis altıncı aydan sonra torbasında değilse ameliyatla torbaya indirilir.

En ideal ameliyat zamanı 6 aylık ile 1 yaş arasıdır. Ancak en geç 2 yaş bitimine kadar tedavi tamamlanmalıdır. Hangi nedenle olursa olsun inmemiş testis tedavisi 2 yaşın sonrasına bırakılmamalıdır. İnmemiş testis ameliyatları genellikle tek seanslı ve günübirlik yapılır.

Testis zamanında torbaya indirilmezse içindeki sperm üreten hücrelerde kalıcı hasar oluşur ve bu da ileriki dönemlerde çocuğun baba olma şansını azaltır. Torbaya indirilmemiş veya geç indirilmiş testislerde 40’lı yaşlarda kanser oluşma riski de çok yüksektir.

İnmemiş Testis Tedavisi

Doğuştan inmemiş testis sorunu olan bebeklerde, 6’ıncı aya kadar testislerin kendiliğinden torbaya inmesi beklenir. Ancak bir yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir. Hastalığın tedavisinde altın standart ameliyattır. Bu yüzden inmemiş testis için en ideal yaş aralığı olan 6 ila 12 ay arasında ameliyat edilmelidir.

TEDAVİ EDİLMEYEN İNMEMİŞ TESTİSİN ÇOCUKLARA ZARARLARI

Erkek çocuklarında bir yaşına kadar yaklaşık %4 oranında inmemiş testis sorunu görülebiliyor. Ancak, erken doğan prematüre bebeklerde bu oran %33’lere kadar çıkabiliyor. Tedavi edilmezse birçok ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına, özellikle de okul çağında cinsiyet ile ilgili şüphelere ve çocukta kendine güven sorununa neden olabilen inmemiş testis, el muayenesine göre açık veya kapalı yöntemle başarıyla tedavi edilebiliyor.
İnmemiş testis tedavi edilmediğinde;

* Hormon ve sperm üretiminin bozulması ile kısırlık oluşabilir
* Testis kanseri görülme riski artar
* Testis damarı etrafında dönebilir ve ve testisin kanlanması bozularak kaybedilebilir.
* Yukarıda kalan testis travmaya maruz kalabilir.
* Kasık fıtığına neden olabilir.
* Testisin torbada olmamasından kaynaklı psikolojik sorunlar yaşanabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Randevu Al